Makaleler 809
Paylaş:

Okul çoğu çocuk, ergen ve aile için eğitim ve öğretim yeriyken bazı çocuklar için korku objesi veya aileden ayrılık işaretçisidir. Okul fobisi herhangi bir yaştaki çocuğun ya da ergenin okuldan aşırı korkması, okula gitmek istememesi, bu durumdan dolayı duygusal dağlanmalar yaşaması ve organik nedeni olmayan şiddetli bedensel semptomlar (karın ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı) göstermesidir. Bedensel semptomlar aileleri doktor doktor dolaştırır ve sorunun psikolojik olduğu anlaşılır. Bu korku okul zilinin çaldığı gün başlar ve okulun zilinin sustuğu gün biter. Ya da okul günleri veya bir gün öncesi, Pazar akşamı başlar, hafta sonu söner.

Okul fobisinin temelinde aile içi ilişkiler, çocuğun ebeveynine aşırı bağımlılığı, ebeveynlerin aşırı korumacılığı, çocuğun sosyalleşmesindeki gecikmeler ile ilgilidir. Başka bir ifadeyle; çocuğun özellikle annesinden kopamaması ve ayrılmamasıyla ilgilidir. OKUL BİR AYRILMA KAYGISI NESNEDİR. Bu durumdan dolayı çocuk veya ergen duygusal bir kriz yaşamaktadır. Oysaki bu çocuklarda ve ergenlerde akademik bir sorun yoktur, hatta yüksek başarı görülebilmektedir.

Bu duygusal kriz veya ayrılma kaygısı ailenin işbirliği ile ve ailenin eğitim almasıyla çözülebilir. Fakat bu sorun ele alınmazsa çocuk veya ergen beraberinde veya ileride başka bir çok sorunla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu sorunlar arasında depresyon, sosyal fobi, yaygın kaygı bozukluğu baş sıralarda yer almaktadır. Bu aşamaya kadar gelinmemesi için ailelerin bilinçli olması ve önlemler alması gerekmektedir.

Bu bağlamda ailelere şunlar önerilebilir;

Çocuğunuza aşırı kollayıcı bir ebeveyn tutumu yerine yönlendirici ve demokratik bir ebeveyn tutumu göstermeye çalışın. Bu tutumları öğrenmek için ise uzman psikolog ve psikolojik danışmanlardan eğitimler alın.
0-3 yaş aralığınızdaki çocuklarınızla bir günden fazla ayrı kalmayın.
3-6 yaş aralığındaki çocuğunuzu bir yerlere bırakacağınız zaman üç günü geçmesin ve bırakma nedeninizi çocuğunuza açıkça belirttin. Çocuğunuzu ve sizin güvendiği ve sevdiğiniz bir kişiye çocuğunuzu teslim edin.
Çocuğunuzu küçük yaşta onun seçtiği ve istediği sosyal etkinliklere (oyun grubu, kreş, yüzme, dans, müzik kursu) yönlendirin.
Duygusal tepkilerinizi abartılı bir şekilde göstermeyin . Aşırı kaygılı veya öfkeli bir ebeveyn modeli olmayın.
Aile içinde herhangi bir olayla ilgili duygu ve düşünceleriniz açıkça ve samimice paylaşacağınız rutin aile toplantıları düzenleyin
Ailecek sosyal etkinliklere katılın ve çocuğunuza sosyalleşme adına iyi model olun.
Bütün bunlar dışına eğer çocuğunuzda okulun açılmasından bir iki gün önce sebepsiz bedensel semptomları oluştuysa, okuldan korkuyorsa, okula gitmek istemiyorsa ve bu bir iki hafta boyunca devam ediyorsa bir uzman psikolog veya psikolojik danışmandan yardım alın
UNUTMAYIN ONUN OKUL FOBİSİ SİZİN KAYGINIZLA PARALEL. SİZ İYİ MODEL OLUR ve KAYGINIZLA BAŞA ÇIKMAYI ÖĞRENİRSENİZ ÇOCUĞUNUZ DA OKULDAN, SOSYAL ORTAMLARDAN VB DURUMLARDAN KORKMAZ!!!! EBEVEYNLER BU SEFER OKUL ZİLİ SİZİN İÇİN ÇALSIN.